Prośba o poradę - elektryczna usterka w obwodzie prądowym

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fokaks
    Classic
    • 2011
    • 21

a wiec tak:

drzwi wytłumione juz przez poprzedniego wlasciciela - mojego ciotecznego brata
    przykrecilem glosniki na dynstansach
    radio alipine:

Z tego co piszesz pozostaje mi sprawdzic balans w radiu. jezeli nic sie nie zmieni to znak ze pomylilem gdzies podlaczenie plusa z minusem ale zwracalem na to uwage podczas montazu.

jezeli balans zmieni sie to oznacza ze jest to juz najwieksza moc jaka mozna z nich wyciagnac. Gdzies na forum czytalem ze są to glosniki neutralne w dzwieku ale nie myslalem ze az do tego stopnia.
  • northwest
    Ambiente
    • 2010
    • 118

Witam serdecznie,
    Mam autko od 7 dni (nówka, Octavia 1,6 MPI z LPG firmowym). Od wczoraj świeci mi się lampka na konsoli elektryczna usterka w obwodzie spalinowym czy coś (taka żółta ikonka silnika). Dzisiaj podjechałem do ASO w Gdyni (Skoda Auto Plichta) i Pan po przeglądzie instalacji gazowej (przebieg 1000KM) i podłączeniu pod komputer powiedział: "niestety nie umiemy takiej awarii naprawić, ale już mieliśmy parę takich zgłoszeń. Popytamy po ludziach i może ktoś będzie wiedział, to zadzwonimy do Pana". Na pytanie czy mogę tak jeździć i czy nic się nie popsuje facet odpowiedział "nie wiem, ale raczej tak, nie powinno nic się popsuć ale nie daję gwarancji". Co w takiej sytuacji zrobić? Nie chce samochodu którego serwis nie potrafi naprawić :///

btw. z tym serwisem są niezłe jaja, np:
    - zabrakło im paliwa przy wydawaniu mi autka (przy wyjeździe z parkingu i wjeździe do pomieszczenia w którym wydają samochody) i sprzedawca latał po salonie i szukał baniaczka,
    - poszukiwanie osoby która pójdzie na stację z baniaczkiem po benzynę,
    - tankowanie auta LPG na mój koszt i wzięcie na mnie fakturę,
    - brak zamówionych wycieraczek i złotej karty ("nie wiadomo kiedy będzie... jeśli jest w Poznaniu to w tym tygodniu, a jeśli w Czechach to może za 2 tygodnie) - do dzisiaj czekam, itp... Generalnie cyrk na kółkach ://///

Jaką mam szansę że autko się nie posypie w drodze? :/

Łukasz
    www.webplay.pl oraz www.stepby.pl- zapraszamy :-)

Komentarz

• tomus7
      RS
      • 2010
      • 1896
      • Peugeot

Tu znajdziesz wskazówki co może być

ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
      http://www.bunkry.pl/pl/index.html
      a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
      http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
      Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• northwest
        Ambiente
        • 2010
        • 118

mam im to dać żeby się douczyli? :/

dzisiaj miałem małą trasę (12KM) i samochód zaczął gasnąć podczas jazdy :/ momentami pojawia się też czerwona ikonka akumulatora na kokpicie (na ułamek sekundy, co jakiś czas) - co to może być?:/

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

northwest, czerwona ikonka akumulatora - to brak ładowania....
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• northwest
            Ambiente
            • 2010
            • 118

ale w czasie jazdy może się coś takiego zapalać? Co to może być? może przez to samochód w czasie jazdy gasnąć?

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez northwest
              ale w czasie jazdy może się coś takiego zapalać? Co to może być? może przez to samochód w czasie jazdy gasnąć?
              raczej jak zgasnie,,to ta kontrolka sie zapala....to tak jakbys miał zapłon przekrecony

[ Dodano: Czw 09 Gru, 10 11:08 ]
              Nowe auto....oddaj do ASO i musza to zrobic, a nie nerwować sie na drodze jakbys jechał starym gratem

Komentarz

• northwest
                Ambiente
                • 2010
                • 118

noo właśnie dlatego też mnie to dziwi że w czasie jazdy to mruga :/
                najgorsze jest to że salon mówi wprost: "niestety nie umiemy takiej awarii naprawić, ale już mieliśmy parę takich zgłoszeń. Popytamy po ludziach i może ktoś będzie wiedział, to zadzwonimy do Pana" :/

Komentarz

• wagabunda
                  Classic
                  • 2010
                  • 36

Widzę kolego, że robią Ciebie w balona. Przyjechałeś do ASO z usterką, nie naprawili i jeszcze kazali jeździć?? Masz to na piśmie?? Jak coś się stanie to oni umyją ręce powiedzą po co jeździł, poczytaj ogólne warunki gwarancji. Wg mnie jak się zaczynają zapalać kontrolki, które informują o jakiejś niesprawności to auto na lawetę i do serwisu.

pozdrawiam

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8162
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

najgorsze jest to że salon mówi wprost: "niestety nie umiemy takiej awarii naprawić, :/
                    poproś te slowa na pismie.......

Komentarz

• 4x4BKF
                      L&K
                      • 2010
                      • 1279

Przecież ja bym te łajzy na baczność postawił. Jakby mi ktoś coś takiego odpowiedział w salonie to po pierwsze kazałbym mu to na piśmie dać, po drugie wezwałbym - tak wezwał a nie poprosił o rozmowę z kierownikiem/dyrektorem salonu. Gdyby to potwierdził na piśmie to to byłby jego ostatni miesiąc pracy.
                      Napisz listę usterek w dwóch egzemplarzach, jedną nich Ci podpiszą że przyjęli i zostaw samochód w serwisie.
                      Potem sprawdź czy usunięte, dopiero odbierz pojazd. Każda naprawa ma być wbita w książkę.
                      4x4

Komentarz

• tomus7
                        RS
                        • 2010
                        • 1896
                        • Peugeot

Koledzy mają rację wstaw do salonu i niech oni się martwią możesz im dać to wyjaśnienie które Ci przesłałem niech w wolnych chwilach się dokształcają. A tak Nawiasem zareklamuj auto jako niezgodne z ofertą tzw wada ukryta i niech się z tym bujają. Ma się rozumieć na piśmie. Bo wykpią się i powiedzom, że klient o tym nie informował. skończyłem :hehe

Komentarz

• northwest
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 118

Zamieszczone przez tomus7
                          Koledzy mają rację wstaw do salonu i niech oni się martwią możesz im dać to wyjaśnienie które Ci przesłałem niech w wolnych chwilach się dokształcają. A tak Nawiasem zareklamuj auto jako niezgodne z ofertą tzw wada ukryta i niech się z tym bujają. Ma się rozumieć na piśmie. Bo wykpią się i powiedzom, że klient o tym nie informował. skończyłem :hehe
                          tnz. mogę im oddac autko,od tak? dadzą mi nowe?

Komentarz

• tomus7
                            RS
                            • 2010
                            • 1896
                            • Peugeot

Zamieszczone przez tomus7
                            tnz. mogę im oddac autko,od tak? dadzą mi nowe?
                            Poczytaj o renkojmi

Komentarz

• northwest
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 118

tylko czy rękojmia działa na samochodach? w takiej sytuacji zadziała? to będą pewnie lata procesowania

Komentarz

• marekzu
                                L&K
                                • 2007
                                • 1412
                                • Superb II combi (3V5)

dzisiaj miałem małą trasę (12KM) i samochód zaczął gasnąć podczas jazdy :/ momentami pojawia się też czerwona ikonka akumulatora na kokpicie (na ułamek sekundy, co jakiś czas) - co to może być?:/
                                Ciekawe jak wyglada ladowanie w tym aucie i akumulator

Komentarz

• northwest
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 118

hmm.... wczoraj laweta zabrała mi spod domu i niby nic nie znaleźli, tylko wgrali jakąś mapę gazu... :/ ciekawe....

Komentarz

• dontak
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 586
                                    • Octavia III combi (5E5)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Kontrolka silnika zapala się w wielu nowych autach z gazem. U mnie było podobnie tylko nie miałem tak drastycznych objawów jak Ty (świeciła się tylko kontrolka). Prawdopodobnie źle ustawili Ci mapę gazu. U mnie po trzeciej wizycie w ASO dopiero dobrze ustawili. Dziwne jest to że miałeś pusty zbiornik gazu! Znaczy to że nie sprawdzili instalacji po montażu! Ja odbierałem autko z pełnym zbiornikiem. Jak tłumaczył sprzedawca musieli sprawdzić szczelność instalacji i nastawy. Z tym ostatnim im nie wyszło ale pełny zbiornik dostałem w prezencie. Moim zdaniem powinieneś zmienić ASO skoro tam nie wiedzą, np. o tym że kontrolka chek engine zapala się przy złych nastawach gazu. Ciekawe czego jeszcze nie wiedzą?
                                    OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• tomus7
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1896
                                      • Peugeot

tylko czy rękojmia działa na samochodach? w takiej sytuacji zadziała? to będą pewnie lata procesowania
                                      Działa na kazdy produkt. Sprawdź u rzecznika praw konsumenta w twoim mieście napewno doradzi

Komentarz

• marekzu
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1412
                                        • Superb II combi (3V5)

Od wczoraj świeci mi się lampka na konsoli elektryczna usterka w obwodzie spalinowym czy coś (taka żółta ikonka silnika
                                        To w koncu ktora sie swieci - check czy taki piorun w trojkacie

Komentarz

• northwest
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 118

dzisiaj autko wróciło z serwisu... mam nadzieje że będzie dobrze... z tego co zauważyłem to już telepie się na zimnych obrotach - to normalne?

kurcze, ta rękojmia to taki średni pomysł, pewnie Skoda się jakoś zabezpieczyła przed tym i będą to lata procesowania :/

lampka która się palila to żółta ikonka silnika i czerwony akumulator (ale to pulsowało podczas jazdy)

Komentarz

• marekzu
                                            L&K
                                            • 2007
                                            • 1412
                                            • Superb II combi (3V5)

ikonka od ladowania nie ma prawa sie swiecic przy pracy silnika jesli uklad ladowania jest sprawny , a check sie swiecil po spartolili montaz instalacji

Komentarz

• Jaroslav92525
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 365
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

To ja napiszę o swoich bojach z CHECK ENGINE: w zeszły piątek rano zaświeciła mi się w/w kontrolka (pierwszy raz od nowości). Stało się - myślę sobie, trudno... Po powrocie z pracy zatelefonowałem do ASO w celu usunięcia problemu. Umówili się ze mną dopiero na następny czwartek (choroba diagnosty etc.). Przez te kilka dni jeździłem autem ze świecącą kontrolką i w zasadzie jedynym objawem dysfunkcji silnika było delikatne szarpanie na wolnych obrotach (na LPG). Na benzynie było wszystko OK. W czwartek przed wizytą w ASO dokupiłem gazu (Bliska) i pojechałem do ASO. W momencie przyjmowania auta do naprawy okazało się że CHECK ENGINE zgasł ! Jeszcze na parkingu ASO. Zatem w moim przypadku problemem była nieodpowiednia jakość gazu który nabyłem w Łodzi w Carrefourze na Przybyszewskiego(poprzedniego dnia wieczorem przed zapaleniem się kontrolki). Dolewka tego lepszego (połowa zbiornika 20 l) spowodowała że zgasła kontrolka ( też nie od razu tylko po przejechaniu ok 10 km) i znikły problemy na wolnych obrotach... Reasumując: nie zawsze winny jest zły montaż instalacji gazowej a czasami to my kierowcy sami mamy wpływ na to że psioczymy na problemy z instalacją LPG.... Ja już oduczyłem się kupowania taniego gazu...
                                              Pozdrawiam,
                                              Jaroslav92525

-----------------------
                                              VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• dontak
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 586
                                                • Octavia III combi (5E5)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Jaroslav92525
                                                Reasumując: nie zawsze winny jest zły montaż instalacji gazowej a czasami to my kierowcy sami mamy wpływ na to że psioczymy na problemy z instalacją LPG.... Ja już oduczyłem się kupowania taniego gazu...
                                                W tym wypadku trzeba zauważyć że koledze nawet nie sprawdzili instalacji po montażu

- tankowanie auta LPG na mój koszt i wzięcie na mnie fakturę,
                                                OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Jaroslav92525
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 365
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Swoją drogą to chyba wielkie szczęście że w moim przypadku nie doszło do interwencji naprawiaczy z ASO bo wtedy mógłby być naprawdę problem - zestroiliby mi instalację na lipny gaz... Tak się zastanawiam czy aby część problemów diagnozowanych jako "rozjeżdżanie się map" nie jest zapoczątkowana napełnieniem instalacji niskiej jakości LPG...
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Jaroslav92525

-----------------------
                                                  VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

Pracuję...